Pff eindelijk. We hebben de dag weer overleefd. Wat een dag…

De dag begon met chaos thuis, zoals altijd. Je bracht de kinderen naar school en ging aan het werk. Ook op het werk was het weer enorm druk met allerlei afspraken, collega’s die van alles van je vroegen en deadlines die daarbij kwamen kijken. Toen je thuis kwam moest je gelijk koken, daarna de kinderen naar bed brengen en alles nog opruimen. Dan is daar eindelijk dat momentje voor jezelf. Eindelijk rust…

 Wanneer je in de rush van de dag zit, ga je volledig op de automatische piloot. Alles van je to-do lijstje afvinken en door! Er is dan geen moment om even bij jezelf in te checken en te voelen wat je nodig hebt en hoe het met je gaat. Het moment dat jij ’s avonds op de bank ploft, zal het eerste moment op de dag zijn dat jij bij jezelf stil staat. Op dit moment ga je dus ook merken hoe moe je eigenlijk wel niet bent. En dit is voor veel mensen een trigger om te gaan snaaien. Dat heeft meerdere oorzaken.

 Honger en vermoeidheid zijn complexe fysiologische processen die nauw met elkaar verbonden zijn. Er zijn verschillende redenen waarom mensen vaak honger krijgen als ze moe zijn:

  • Energiebehoefte: Wanneer je moe bent, kan het zijn dat je lichaam extra energie nodig heeft om te compenseren voor de vermoeidheid. Voedsel levert de brandstof (in de vorm van calorieën) die nodig is om de activiteiten van het lichaam te ondersteunen, inclusief diegene die nodig zijn om wakker te blijven en alert te zijn.
  • Hormonale regulatie: Slaap en eetlust worden gereguleerd door verschillende hormonen, waaronder ghreline en leptine. Ghreline, ook wel het ‘hongerhormoon’ genoemd, stimuleert de eetlust, terwijl leptine het gevoel van verzadiging reguleert. Een verstoring in deze hormonen als gevolg van vermoeidheid kan leiden tot een verhoogde eetlust.
  • Emotionele factoren: Vermoeidheid kan ook leiden tot emotionele stress, en sommige mensen hebben de neiging om te eten als een manier om met stress om te gaan. Dit kan resulteren in een verhoogde behoefte aan voedsel, zelfs als het lichaam niet per se extra energie nodig heeft.
  • Cortisol-niveaus: Vermoeidheid kan gepaard gaan met verhoogde cortisolniveaus. Cortisol staat bekend als het “stresshormoon” en kan de eetlust beïnvloeden. Mensen ervaren vaak een verlangen naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en suikers wanneer cortisolniveaus hoog zijn.

Kortom, de relatie tussen honger en vermoeidheid is complex en wordt beïnvloed door een combinatie van fysiologische en psychologische factoren. Het is belangrijk om naar het lichaam te luisteren, voldoende te rusten en evenwichtige maaltijden te eten om zowel de energiebehoefte als de algemene gezondheid te ondersteunen.

Wil je weten hoe je toch de bewuste keuze kunt maken, ondanks vermoeidheid? Meld je dan aan voor de gratis online training’. Deze online training is direct na aanmelding te bekijken.