Hi! Ik ben Renate

kennismaken?
Renate van Riet, diëtist Praktijk Eatwise
Over mij, Renate van Riet

Diëtist met meer dan 8 jaar ervaring.

Jaren geleden merkte ik dat vaak kennis over voeding niet het probleem is. Iedereen begrijpt dat je beter een stuk komkommer kan nemen dan een reep chocolade. Maar waarom lukt het soms niet om wat vaker die gezonde keuze te maken?

Om die reden ging ik mezelf specialiseren in het eetgedrag. Waarom maken we die keuzes, ondanks dat we er achteraf van balen. En vooral; hoe verander je deze keuzes?

Ik merkte dat het veel meer om bewustwording gaat. Jezelf bewust zijn van de situatie waarin jij je bevindt als je weer eens lekkere trek hebt.

Want soms voelt eten gewoon als de enige oplossing, maar als je daar wat langer over na denkt, is het dat dan ook wel?

 Afgelopen jaren heb ik gemerkt dat als jij meer inzicht krijgt in de keuzes die je maakt en beter weet waarom je gaat eten, dan kun je dat makkelijker veranderen. Zeker op het moment dat jij een eetpatroon ontwikkelt dat in jouw situatie past. Heb je een gezin, druk sociaal leven, drukke baan, werk je thuis… Dat bepaalt onder andere jouw keuzes en dus ook wat je wel en niet vol kunt houden.

Het werkt niet als je weer een nieuw dieet start of een ander lijstje download. Het succes komt pas als jij bereid bent om aan jezelf te werken. Dan investeer je één keer in jezelf en heb je daar vervolgens jaren plezier van. Zie het net zoals met autorijden! Je haalt één keer je rijbewijs en je kunt jaren lang zelfstandig de weg op. 

Er zijn dan ook geen producten die je niet mag. Je mag alles eten! Op het moment dat jij daar bewust voor kiest. Want is die hele zak chips nu echt lekkerder dan één klein bakje?

 

Ik heb ook in jouw schoenen gestaan

Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Brabant. Mijn leven bestaat dan ook uit het buiten leven, ons kent ons, gezelligheid en de bourgondische leefstijl.

Na de middelbare school ben ik voeding en diëtetiek gaan studeren aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik studeerde 3 maanden in Zweden en zat op kamers in Nijmegen.

Toen ik in 2010 begon aan de HBO opleiding woog ik 15 kilo meer dan nu. Ik zat niet lekker in mijn vel en dat zag je.

Ik kon niet om gaan met de bourgondische leefstijl. Er is altijd en overal eten en iedereen vindt het maar normaal om dit gewoon te pakken. Ik kon geen nee zeggen. Daar kwam nog eens bij dat ik bij alleen thuis zijn de strijd niet kon winnen. Ik liep af en aan naar de kast. Ik baalde daarvan, maar het lukte mij niet om dit te veranderen.

Ik wist niet goed hoe ik dit moest aanpakken. Ik wilde niet diëten, want het was wel duidelijk dat mij dat niet ging helpen.

Op dat moment leerde ik op de opleiding over eetgedrag. Dit kwam precies op het goede moment. Dit heeft mij verschillende inzichten gegeven. Onder andere dat eten hoofdzakelijk uit gedrag bestaat. We eten allemaal op een bepaalde manier, uit gewoonte. We hebben een bepaald ritme dat we prettig vinden. Dit valt te veranderen, maar kost ontzettend veel inzet en energie. De sleutel ligt in de balans.

Ik blijf een dorpsmeisje dat graag bourgondisch leeft. Ik wilde niet overal nee tegen zeggen, want ik wist dat ik dat niet vol ging houden.

Ik leerde hoe ik met mijn moeilijke momenten kon om gaan. Het lukte om niet altijd op te eten wat er voor mijn neus kwam, at ’s avonds niet standaard meer chips en hoefde ook niet om 16.00uur standaard een pannenkoek of worstenbroodje.

Dit betekent overigens echt niet dat ik het altijd perfect doe hoor! Soms betrap ik mezelf er ook wel eens op dat ik te veel eet. Dat gebeurt gewoon wel eens. We zijn allemaal mensen en geen robots!

Het gaat uiteindelijk allemaal om balans en bewustwording! De ene dag lekker genieten van dat gezellige momentje en de volgende dag de gezonde basis weer opzoeken.

En toen veranderde toch weer alles..

Op 28 augustus ’22 werd onze zoon Jurre geboren. Dolgelukkig zijn we met hem. Ik vind het echt bizar hoe snel je zo verliefd op zo’n mannetje bent. Werkelijk waar alles doe je ervoor! Dat betekende onder andere ook dat wij onze maaltijd staakten, wanneer meneer begon met huilen. Daardoor had ik als ik weer aan tafel ging zetten koud eten en at ik minder. Vervolgens kreeg ik daardoor ’s avonds trek en werd de verleiding naar wat lekkers weer enorm groot.

In dat rustmomentje is er natuurlijk altijd een reden om wat lekkers te pakken ‘even een momentje voor onszelf’ en ‘het was een drukke dag, we hebben het verdiend’. Het moederschap bracht echt nieuwe uitdagingen met zich mee als we het over gezond eten hebben. Je focus ligt veel meer bij je kind, waardoor je zelf minder bezig bent met wat en hoe veel je eet. 

Gelukkig bezit ik de vaardigheden die nodig zijn om de balans weer te kunnen vinden. En ik gun jou dit ook! 

Het gaat niet alleen om je kind. Het is enorm belangrijk om ook aandacht aan jezelf te blijven besteden!