Het is nu mei 2024 en ik ben 17 weken zwanger. Waar ik voor mijn zwangerschap prima kon dealen met het verlangen naar lekker eten, is dat nu totaal anders. Het lijkt wel alsof het verlangen niet over gaat. Alsof die koekjes blijven roepen. Huh, koekjes?! Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van zoet! Tsja, nu dus wel…

Het is niet dat ik wil afvallen. Ik wil alleen voorkomen dat ik meer kilo’s aan komen dan nodig is.

Dan helpt het niet als je om 9.00u ’s ochtends al zit te watertanden bij de gedachte aan dat stuk chocolade met hazelnoot wat in de kast ligt…

In de eerste weken van de zwangerschap was dit verlangen zó sterk dat ik het maar gewoon toe liet. Vooral ook omdat ik me toen misselijk voelde en dat dit bij regelmatig eten minder werd. Daarbij smaakte me toen ook lang niet alles. Ik accepteerde die situatie met daarbij de belofte aan mezelf dat zodra dit voorbij ging, ik mijn gebruikelijke eetpatroon weer ging oppakken. De misselijkheid is over, dus dit is het moment om weer orde op zaken te stellen!

Ik wil dat stemmetje in mijn hoofd niet horen wat zegt ‘Renaat, je moet voor 2 eten dus pak nog maar een koekje’. Ik weet dat dit niet waar is! Maar dat stemmetje is zo onwijs overtuigend!

Nu ik mezelf weer beter voel, merk ik wel dat ik langzaam de controle weer terug krijg.

Als ik thuis op kantoor ga werken, neem ik niet gelijk om 8.00u al 2 stuks fruit, een Liga koek en crackers mee naar boven. Sterker nog, die waren voorheen om 9.00u gewoon al op. 3 keer raden wat er daarna gebeurde… Dat ging natuurlijk helemaal mis.

Het lukt me nu weer om me vast te houden aan 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Maar pas op als er iets lekkers in mijn gezichtsveld komt… Dat blijft een enorme valkuil. Ik ben er nog niet, maar ik merk dat de controle terug komt. En dat voelt heerlijk!

Anyways, ik schrijf deze blog om je te laten weten dat je niet alleen bent. Ook ik heb eetuitdagingen. Ik schaam me daar niet voor. Ik wil je juist een realistisch beeld geven. Iedereen heeft zo zijn eetuitdagingen en het is aan onszelf om daarmee te leren dealen. Wanneer je merkt dat je de controle weer terug krijgt geeft dat zo’n enorme boost! Ik gun dat jou ook.

De programma’s van Praktijk Eatwise zijn ontwikkeld om je op de lange termijn te kunnen laten genieten van een fijn gewicht en bewuste eetkeuzes. De programma’s geven je alle handvatten om te leren dealen met jouw moeilijke momenten. Je kunt kiezen voor persoonlijke begeleiding of je kunt zelfstandig een programma volgen.

Klik HIER voor de verschillende programma’s of klik hier voor de brochure.