Blog 1:
Calorieën tellen heeft geen zin

Tel jij alle calorieën die je eet? Stop er maar mee. Het helpt je niet. We eten namelijk geen calorieën, maar voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen, welke zorgen voor een bepaalde hoeveelheid calorieën. Uiteindelijk bepaalt de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten en alcohol hoe veel calorieën een product bevat. De hoeveelheid calorieën in een product zegt niets over hoe gezond of ongezond het is. Een broodje kroket en een broodje gezond leveren evenveel calorieën…

Stap 1 bij afvallen is zorgen voor een gezonde basisvoeding. En ja, dit levert in totaliteit een hoeveelheid calorieën op. Dit heb je nodig om te kunnen functioneren. Vaak hebben mensen de neiging om alsmaar minder te gaan eten, want ze willen snel van de kilo’s af. Los van het feit dat deze aanpak niet vol te houden is, heeft het ook geen zin. Iedereen heeft een bepaald energieverbruik in rust. Als jouw energie-inname (calorie-inname) lager is dan jouw energieverbruik in rust, ga je jouw lichaam afbreken. Spieren zullen gebruikt worden als energiebron. Je lichaam is namelijk in staat om je spieren op te offeren, zodat je lichaamsprocessen door kunnen gaan. Tsja, en of dat nu een goed idee is kun je zelf invullen…

Als jij in de loop der jaren bent aangekomen in gewicht, moet je niet verwachten dat je dit in 3 of 4 weken kunt oplossen. Hoe langzamer het gewicht daalt, hoe groter de kans dat de kilo’s eraf blijven. Theoretisch adviseer ik altijd om maximaal 0,5 of 1 kilo per week af te vallen. Gaat het sneller? Dan verlies je naast vetten ook spieren. Vetten laten zich nu eenmaal niet zo snel verbranden.

Heb je een gezonde basisvoeding? Dan kun je door naar stap 2. Pak jouw moeilijke momenten aan. Eet jij te veel tussendoor, schep je te grote porties op of drink je dagelijks een wijntje met wat lekkers erbij? Pak dit dan aan. Dit is het punt waarop je calorieën kunt tellen, omdat dit de extraatjes zijn. Maar alsnog ben ik er geen voorstander van! We weten allemaal dat een reep chocolade veel calorieën bevat en dat je dat niet iedere dag moet doen. Wat mij betreft is dit echter geen reden om nooit meer chocolade te nemen. Jezelf alles ontzeggen heeft geen zin, want dat is niet vol te houden. Alles wat niet mag, trekt juist aan!

Bij stap 2 is het belangrijk dat jij op zoek gaat naar de balans tussen gezond eten en genieten. Jezelf niets ontzeggen, maar bewuste keuzes kunnen maken. Dit is de enige oplossing als jij gezond wilt afvallen. Je moet het patroon zien te vinden wat jij moeiteloos kunt volhouden. Alleen dan ga je blijvend afvallen, krijg je meer energie en zit je lekkerder in je vel.

 

Wil je meer weten? Meld je dan aan voor de gratis online training ‘De 5 geheimen om gezond af te vallen’. Deze online training is direct na aanmelding te bekijken.