December staat voor de deur en dit betekent voor veel mensen de nodige stress over hun gewicht. Want ja, hoe pak je het aan als er overal wat lekkers op tafel staat?

Geloof mij: het ligt echt niet aan die 4 feestdagen in de maand. Er blijven nog 27 dagen over waarop je gezonde keuzes kunt maken.

Degenen die mij al langer op Facebook of Instagram volgen weten wat ik daarover zeg: aankomen doe je tussen oud & nieuw en kerst. Niet tussen kerst en oud & nieuw 😉

Het zijn uiteindelijk slechts een paar dagen waarop je wellicht meer of ongezonder eet. Uiteraard heb je ook op die dagen nog de mogelijkheid om keuzes te maken, maar vooral ligt het aandachtspunt op alle dagen er omheen. Vaak wordt er een ‘aanloopje’ genomen naar de feestdagen toe. Zetten we wat lekkers op tafel, want ‘dat is gezellig’. En wat te denken over de restjes na de feestdagen, want ‘weggooien doen we niet’!

Wanneer je jezelf hier bewust van bent, dan ben je al heel ver. Voorkom dat je de dagen rondom de feestdagen ook meer en ongezonder gaat eten. Hou vast aan je vaste eetritme en gun jezelf op de feestdagen wat extra’s.

Ook tijdens de feestdagen kun je nog bewuste keuzes maken. Doe je mee met de uitgebreide brunch, daarna de borrel en later het uitgebreide diner inclusief royaal nagerecht? Of maak je een keuze voor welk moment je lekker mee doet en welk moment je daarom wat minder eet?

Je hebt altijd een keuze! Wat de omstandigheden ook zijn.

Dan hebben we het nog niet over de beweging. Vaak is het met de feestdagen zitten en eten. Dat helpt er natuurlijk ook niet aan mee! Kijk of je een momentje kunt vinden om lekker even naar buiten te gaan. Een rondje te wandelen, de fiets even te pakken of iets aan sporten te doen. Dat zal je goed doen!

Enkele concrete tips:

  • Bewust eten: Neem de tijd om van je maaltijden te genieten en luister naar je lichaam. Stop met eten als je je verzadigd voelt. Kauw langzaam en probeer elke hap volledig te proeven.
  • Portiecontrole: Beperk de portiegrootte van voedingsmiddelen en vermijd het opscheppen van grote hoeveelheden.
  • Gezonde keuzes: Kies voor gezondere opties tijdens maaltijden en snacks Vul je bord met groenten, mager eiwit en vezelrijke voedingsmiddelen.
  • Hydratatie: Drink voldoende water. Soms kan dorst worden verward met honger.
  • Lichamelijke activiteit: Blijf actief, zelfs tijdens de drukke feestdagen. Plan regelmatige lichaamsbeweging in je schema, zoals wandelen, joggen of thuisoefeningen.
  • Feestelijke traktaties met mate: Geniet van feestelijke traktaties, maar beperk de hoeveelheid. Kies bewust welke lekkernijen je echt wilt en sla niet alles over, maar houd het binnen redelijke grenzen.
  • Gezonde tussendoortjes: Zorg ervoor dat je gezonde snacks bij de hand hebt, zoals fruit, groenten of noten, om te voorkomen dat je naar minder gezonde opties grijpt.
  • Plan je maaltijden: Probeer je maaltijden en snacks vooraf te plannen. Dit kan helpen

Onthoud dat het belangrijk is om realistische doelen te stellen en niet te streng voor jezelf te zijn. De decembermaand draait ook om genieten, dus vind een balans die voor jou werkt en waarbij je jezelf niet alles hoeft te ontzeggen.

Wil je meer concrete handvatten? Meld je dan aan voor de gratis online training’. Deze online training is direct na aanmelding te bekijken.